Frågor och Svar

Här hittar du frågor och svar gällande våra behandlingar

 

 • Vad är spasticitet och hur behandlas det?

  Spasticitet är ett tillstånd där musklerna är mer spända än de borde. Det uppstår ibland vid neurologiska skador och sjukdomar såsom stroke, ryggmärgsskada, MS, cerebral pares mm.

  Den viktigaste åtgärden är träning för muskler och leder. Ibland kan detta dock inte vara tillräckligt och då kan injektioner med ett biologiskt toxin vara till god nytta. Man bedömer vilka muskler som är spastiska och injicerar dem. Effekten sitter i ca tre månader och under den tiden är det extra viktigt att träna.

 • Vad är kronisk migrän?

  Det är viktigt att skilja på migrän, kronisk migrän och vanlig huvudvärk. Cirka 80 procent av befolkningen får någon gång under livet huvudvärk, migrän drabbar runt 15 procent och cirka 2 procent lider av kronisk migrän.

  För definition av migrän och kronisk migrän, vg se: https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/neurologi/migran/

 • Vad kostar en migränbehandling?

  Priset för en behandling är 1800:-. Kostnad för läkemedlet tillkommer på apoteket. Uppfyller man villkoren för diagnosen kronisk migrän ingår läkemedlet i apotekets högkostnadsskydd. Vi skriver ut botulinumtoxinet på recept och det hämtas ut på apoteket innan och tas med till behandlingen.

 • Vad är Botulinumtoxin eller Botox?

  Botulinumtoxin är ett muskelavslappnande medel som används för att behandla ett antal olika tillstånd i kroppen. Den aktiva substansen botulinumtoxin typ A injiceras i antingen muskler eller precis under huden. Det verkar lokalt genom att delvis blockera nervimpulser i de muskler som injicerats och minskar kraftiga sammandragningar av dessa muskler. Som läkemedel från apoteket heter det Botox, Xeomin eller Dysport och alla dessa är lika bra produkter.

 • Vad gör Hyperhidros?

  Hyperhidros (överdriven svettning) är ett ganska vanligt tillstånd. Ca 3% av befolkningen lider av detta utan någon annan bakomliggande orsak. Det består av uttalad svettning utan funktionell nytta och det kan sänka livskvaliteten betydligt.

 • Vad kostar en svettbehandling?

  Priset för ett par områden, tex armhålorna eller händerna kostar 2600:-.
  För två eller tre områden är priset 3800:-.

  Större områden än så kan vi inte behandla. Kostnad för läkemedlet tillkommer. Uppfyller man villkoren för diagnosen hyperhidros (tillräckligt mycket svettande och tillräckligt stor påverkan på vardagslivet och livskvalitet) ingår läkemedlet i apotekets högkostnadsskydd. Vi skriver då ut botulinumtoxinet på recept och det hämtas ut på apoteket innan och tas med till behandlingen. Priset på apoteket beror på hur mycket receptbelagda läkemedel man köpt den senaste tiden men deras tak per år är 2350:-.

 • Varför får man hyperhidros?

  Orsaken till hyperhidros är inte fullt ut känd. Hjärnan överreagerar på stimuli som värme, ansträngning och stress och skickar ut för mycket nervsignaler till svettkörtlarna som gör dom överaktiva. Den “normala” nivån av svettningen ska ställas in under uppväxten och ibland blir det “fel” inställning. Troligen är det en viss ärftlighet i det hela och vissa familjer svettas mer än andra.

 • Vilka delar på kroppen drabbas av överdriven svettning?

  De vanligaste områdena är:

  • armhålor (50%)
  • fötter (30%)
  • händer (25%)
  • ansiktet (20%)

  Även hårbotten, bröst, rygg, ljumskar och rumpa kan ha överdriven svettning.

 • Hur behandlar man hyperhidros?

  Behandling med botulinumtoxin vid hyperhidros utförs av specialutbildade sjuksköterskor eller läkare på kliniken. En liten volym botulinumtoxin (motsvarande en liten vattendroppe) sprutas in i huden på de ställen där man har symtom. Varje injektion ger en effekt ungefär som ett fingeravtryck. Hur många injektioner det blir beror på den behandlade ytans storlek. Händer och fötter bedövas före behandling med bedövande gel (EMLA eller Tapin) och isklamp och man är vaken. Efter behandlingen är man lite öm men kan leva som vanligt. Tunnast möjliga nålar används. Armhålan behöver vanligen inte bedövas. Hand/fot-behandlingen tar 30-60 minuter och behandling av armhålor ca 20-30 minuter.

 • Vad är biverkningar av svettbehandling med botox?

  Biverkningar av en behandling mot hyperhidros är mycket sällsynta. Om du får en biverkning är den lokal och alltid övergående. Små hematom (blåmärken) kan uppstå efter injektionerna. Dessa försvinner efter ett par dagar. Allergi förekommer sgs inte mot botulinumtoxin.

Dr Patrik Säterö

Jag startade verksamheten 2009 för att få möjlighet att utföra de färdigheter jag lärt mig genom åren. Från och med 2014 arbetar jag med detta på heltid i egen regi. Målet är att hjälpa personer i rehabiliteringen efter olika neurologiska skador och sjukdomar. Det är mycket man kan göra för att få ett så bra liv som möjligt. Min upplevelse är att den offentliga sjukvården kan mycket men många personer behöver mer än vad som erbjuds. Kanske kan jag hjälpa några till en lyckad återhämtning.

Min bakgrund

Jag studerade till sjukgymnast 1993 till 1996 i Göteborg och arbetade som stolt sådan på Sahlgrenska Sjukhuset därefter. Lärde mig mycket och fick vänner för livet. Men en nyfikenhet och vilja att förstå hur kroppen fungerar mer i detalj hade väckts och jag ville läsa vidare. Så mellan 1997 och 2002 läste jag Läkarlinjen vid Göteborgs Universitet och trivdes jättebra. AT avverkades i Varberg och efter kortare vikariat på Psykiatriska kliniken i Varberg och Barnmedicinska kliniken på Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus började jag min ST-utbildning på Rehabiliteringsmedicin, Högsbo Sjukhus. Här hade jag god nytta av min bakgrund som sjukgymnast. Specialistexamen 2009 och under en kort period 2010 tillförordnad enhetschef.

Rehdo finns i Göteborg men även regelbundet i Uddevalla och Varberg

Allt bokas här på hemsidan eller kontakta sjuksköterska. 

Göteborg – Kristinelundsgatan 16, vån 1
Uddevalla – Södra Drottninggatan 22 
Varberg – hos Paus frisör och inredning, Kyrkogatan 1B