Svettbehandling i Göteborg

På Rehdo i Göteborg behandlar vi överproduktion av svett effektivt med hjälp av det naturligt förekommande ämnet botulinumtoxin.

Hyperhidros (överdriven svettning) är ett ganska vanligt tillstånd. Ca 3% av befolkningen lider av detta utan någon annan bakomliggande orsak. Det består av uttalad svettning utan funktionell nytta och det kan sänka livskvaliteten betydligt.

Injektioner med ett biologiskt toxin kan blockera nervernas kontakt med svettkörtlarna och efter en behandling svettas man knappt alls i många månader.

Vanligen får man effekt sex månader, men en del får kortare och en del längre. Armhålorna är enklast och vanligast att behandla.

Svettbehandling-med-botox

Svettbehandling med botox

På Rehdo i Göteborg behandlar vi överproduktion av svett effektivt med hjälp av det naturligt förekommande ämnet botulinumtoxin. Det finns tillgängligt som läkemedlen Botox, Dysport och Xeomin.

Dessa olika botulinumtoxin är registrerade läkemedel som är godkända av Socialstyrelsen och Läkemedelsverket för medicinsk och kosmetisk användning. 2003 blev det godkänt för behandling av överdriven svettning, sk hyperhidros.

 

Botulinumtoxin injiceras med små, tunna nålar där svettkörtlarna finns, precis under huden. Vid behandling i ansikte och armhålor krävs ingen bedövning. Vid behandling av händer och fötter krävs oftast bedövning, men det är individuellt. Vi bedövar med gel och is.

Efter behandlingen blir man oftast helt fri från problemen. Effekten varar i 3-12 månader, och därefter behöver man oftast ny behandling. Om behov finns kan man komma på ett återbesök 2-4 veckor efter behandlingen för att komplettera. 

Vilka delar på kroppen drabbas av överdriven svettning?

De vanligaste områdena är: armhålor, fötter, händer och ansiktet. Även hårbotten, bröst, rygg, ljumskar och rumpa kan ha överdriven svettning.

 

Produktionen av svett ökar inte på andra ställen på kroppen i och med behandlingen. Snarare brukar man svettas lite mindre även på obehandlade områden, sannolikt för att man inte tänker så mycket på svettandet och oroar sig för det som innan.

Inför svettbehandling

Konsultation inför behandlingen kan göras med ett besök, på telefon eller via mailkontakt. Då pratar man om hur det påverkar livet och hur det fungerar och kommer gå till. Vanligast är att behandlingen sker vid första besöket.

Behandlingen kan utföras när som helst på dagen och tar ca 30-60 minuter. Man kan leva som vanligt direkt efter utan restriktioner. Bara bra att försöka hålla de behandlade områdena rena tills de små injektionssåren läkt.

Vad kostar en svettbehandling

Priset för ett par områden, tex armhålorna eller händerna kostar 2600:-.
För två eller tre områden är priset 3800:-.

Större områden än så kan vi inte behandla. Kostnad för läkemedlet tillkommer. Uppfyller man villkoren för diagnosen hyperhidros (tillräckligt mycket svettande och tillräckligt stor påverkan på vardagslivet och livskvalitet) ingår läkemedlet i apotekets högkostnadsskydd. Vi skriver då ut botulinumtoxinet på recept och det hämtas ut på apoteket innan och tas med till behandlingen. Priset på apoteket beror på hur mycket receptbelagda läkemedel man köpt den senaste tiden men deras tak per år är 2350:-.

svettbehandling

Boka tid för svettbehandling

Du kan också ringa oss på 076-766 55 05 eller e-posta till susanne@rehdo.se 

Vanliga frågor och svar om hyperhidros och svettbehandling

Vad är hyperhidros?

Hyperhidros innebär överdrivna svettningar och drabbar upp emot 3% av befolkningen. Diagnosen innebär att man svettas mycket och det påverkar ens vardag i tillräckligt hög grad. Att bara svettas mycket är ingen sjukdom. För en del blir besvären så uttalade att de påverkar det sociala och yrkesmässiga livet. Man kan dra sig för att träffa folk och tvingas till klädbyten flera gånger om dagen tex. Svettningarna kan drabba ett begränsat hudområde (lokaliserad hyperhidros) eller drabba större delar av kroppen (generell hyperhidros). Man skiljer också på primär och sekundär hyperhidros.

Vid primär hyperhidros är den direkta orsaken till den ökade svettningen okänd men tros bero på att nervsystemet överreagerar med ökad mängd nervimpulser till svettkörtlarna. Det ger i första hand lokaliserade, symmetriska svettningar i armhålor, händer och fötter men även andra lokaler såsom t.ex. ansikte, ljumskar kan drabbas. Generaliserad hyperhidros kan också vara primär, dvs ingen speciell orsak kan hittas efter genomförd utredning.

Vid sekundär hyperhidros finns en bakomliggande orsak, såsom diabetesneuropati, mediciner (bl.a. antidepressiva/SSRI, tamoxifen, opioider), tumörsjukdom, infektion (bl.a. tuberkulos), thyreoideasjukdom, menopaus (eller kvarstående svettningar efteråt), lymfom (nattliga svettningar), neuroendokrin tumör respektive akromegali. Förstås ska utlösande orsak behandlas om möjligt men det hindrar inte att man kan behandla med botulinumtoxin också.

 

 

Varför får man hyperhidros?

Orsaken till hyperhidros är inte fullt ut känd. Hjärnan överreagerar på stimuli som värme, ansträngning och stress och skickar ut för mycket nervsignaler till svettkörtlarna som gör dom överaktiva. Den “normala” nivån av svettningen ska ställas in under uppväxten och ibland blir det “fel” inställning. Troligen är det en viss ärftlighet i det hela och vissa familjer svettas mer än andra.

 

Vilka delar på kroppen drabbas av överdriven svettning?

De vanligaste områdena är:

  • armhålor (50%)
  • fötter (30%)
  • händer (25%)
  • ansiktet (20%)

Även hårbotten, bröst, rygg, ljumskar och rumpa kan ha överdriven svettning.

 

Hur behandlar man hyperhidros?

Behandling med botulinumtoxin vid hyperhidros utförs av specialutbildade sjuksköterskor eller läkare på kliniken. En liten volym botulinumtoxin (motsvarande en liten vattendroppe) sprutas in i huden på de ställen där man har symtom. Varje injektion ger en effekt ungefär som ett fingeravtryck. Hur många injektioner det blir beror på den behandlade ytans storlek. Händer och fötter bedövas före behandling med bedövande gel (EMLA eller Tapin) och isklamp och man är vaken. Efter behandlingen är man lite öm men kan leva som vanligt. Tunnast möjliga nålar används. Armhålan behöver vanligen inte bedövas. Hand/fot-behandlingen tar 30-60 minuter och behandling av armhålor ca 20-30 minuter.

Botulinumtoxin verkar genom att blockera nervimpulsen från nerv till svettkörteln, varvid svettningen upphör. Man drar liksom ut kontakten till körteln. Effekten är övergående och när nerven återställs återkommer svettutsöndringen. Effekten kommer inom några dagar och sitter i olika länge, men oftast mellan 3-12 månader.

 

 

Vad kostar en svettbehandling?

Priset för ett par områden, tex armhålorna eller händerna kostar 2600:-. För två eller tre områden kostar det 3800:-. Större områden än så kan vi inte behandla. Kostnad för läkemedlet tillkommer. Uppfyller man villkoren för diagnosen hyperhidros (tillräckligt mycket svettande och tillräckligt stor påverkan på vardagslivet och livskvalitet) ingår läkemedlet i apotekets högkostnadsskydd. Vi skriver då ut botulinumtoxinet på recept och det hämtas ut på apoteket innan och tas med till behandlingen. Priset på apoteket beror på hur mycket receptbelagda läkemedel man köpt den senaste tiden men deras tak per år är 2350:-.

Biverkningar av svettbehandling med botox

Biverkningar av en behandling mot hyperhidros är mycket sällsynta. Om du får en biverkning är den lokal och alltid övergående. Små hematom (blåmärken) kan uppstå efter injektionerna. Dessa försvinner efter ett par dagar. Allergi förekommer sgs inte mot botulinumtoxin.

Läs mer om våra svettbehandlingar

Svettbehandling Botox

Svettbehandling Botox

Att svettas mycket kan försvåra vardagen i både arbetslivet och i sociala sammanhang. Rehdo i Göteborg erbjuder svettbehandling med botox som ger...

läs mer
Svettbehandling armhåla

Svettbehandling armhåla

Svettas mycket i armåhålor under armarna? Bli fri från armsvett med svettbehandling hos Rehdo.  Rehdo i Göteborg erbjuder svettbehandling av armhåla...

läs mer
Svettbehandling ansikte

Svettbehandling ansikte

Svettas du överdrivet mycket i ansiktet? Så här behandlar vi kraftig ansiktssvett på kliniken Rehdo i Göteborg. Att svettas mycket i ansiktet,...

läs mer