Fysisk aktivitet vid migrän

Hjärnan mår utmärkt av att vara fysiskt aktiv. Vi är som alla däggdjur utvecklade för att hålla i gång och skaffa mat, umgås och försvara familjen. I vårt konstlade samhälle blir vi lätt sittande på kontoret eller TV-soffan och får matkassen levererad och äter med sociala medier som sällskap. Det kan vara bra att tänka på ibland att hela kroppen, inklusive nervsystemet och psyket, bör få röra på sig dagligen. Har man dessutom migrän, en störning i hjärnan som ger attacker med svår smärta och försämrad prestationsförmåga är det extra viktigt att ffa hjärnan får vad den behöver, när man kan.

Det är visat i forskning att migränsjukdomen blir lindrigare av fysisk aktivitet. Men det kan vara svårt att träna då ansträngning kan utlösa en attack. Och den sköna och nyttiga avslappningen efter träningen kan också trigga migränattacker. Då tappar man lätt sugen och gymkortet blir en dålig investering. Man kan behöva lite hjälp och stöd för att hitta ett sätt att få sin träning som funkar. Det viktiga är att det blir av!

Ett riktvärde är en stunds pulshöjande aktivitet, allra minst tre gånger i veckan, men helst dagligen. Det kan räcka med en promenad! Kan tyckas tråkigt men gör man det till vardag blir det snabbt naturligt och inget man vill vara utan. Åker man spårvagn till jobbet kan man gå av en hållplats tidigare och gå sista biten. Ska man göra något ärende kan man gå i stället för att ta bilen till närbutiken. Eller ta med en granne eller kompis och talas vid under en rask runda. 

För mer hjälp och anpassning av träning för de individuella förutsättningarna och behoven kan det vara stor hjälp att tala med en fysioterapeut/sjukgymnast. Helst då någon som har kunskap om huvudvärk och migrän. 

Välkommen till oss på Rehdo för att diskutera detta och få tips och kontakt med rätt instans!

Boka en behandling!

Du kan också ringa oss på 076-766 55 05 eller e-posta till susanne@rehdo.se 

Så här säger våra kunder om oss!

Läs också detta

Här kan du hitta flera artiklar från Rehdo.

#35 Hyperhidros del 1: Diagnos

#35 Hyperhidros del 1: Diagnos

Vi välkomnar Patrik Säterö, specialistläkare inom rehabiliteringsmedicin, till studion tillsammans med patient Frida! Dr Säterö driver kliniken Rehdo, där behandling med botulinumtoxin (känt som...

Psykologiska effekter av kronisk migrän

Psykologiska effekter av kronisk migrän

Många vittnar om att livet med kronisk migrän sätter sig på det psykiska måendet. Det är ju inget konstigt. Smärtan och alla dess konsekvenser är oberäknelig och hindrar en plötsligt att leva som...