Spänningshuvudvärk – Behandling i Uddevalla

Spänningshuvudvärk är den vanligaste formen av huvudvärk. Jämfört med migrän är den lite lindrigare och går oftast över av sig själv. Huvudvärken kan bero på spända muskler, men den kan även ha andra orsaker. Oro, stress och sömnbrist kan utlösa och förvärra tillståndet.

Symtom vid spänningshuvudvärk

Många beskriver sin spänningshuvudvärk som ett åtstramande band över pannan eller huvudet. En del upplever det som att något tynger uppifrån, andra som om de har en för trång mössa. Värken kan också främst sitta i nacken, i käkarna och tinningarna.

Det här är några vanliga symtom:

 • Värken är ihållande, dov, molande eller tryckande. 
 • Värken känns ofta på båda sidor av huvudet eller mitt i.
 • Värken är lätt till måttlig i styrka. Den kan variera, men blir ofta värre under dagen.
 • Värken blir oftast inte värre av fysisk ansträngning utan kan lindras istället.

Kronisk Spänningshuvudvärk

Kronisk spänningshuvudvärk innebär att du har spänningshuvudvärk i mer än 15 dagar i månaden under längre tid än ett halvår.

Vid kronisk spänningshuvudvärk är det vanligt med följande symtom:

 • Man känner ömma punkter i hårbotten eller i nacken, och ibland i käkmusklerna.
 • Trötthet, yrsel, öronsus, lockkänsla för örat, minnesproblem och 

Ibland är det tydligt om huvudvärken är av typen spänningshuvudvärk eller migrän. Men ibland är det mer diffust. Och det är vanligt med kombinationen av båda. Den ena typen av huvudvärk förvärrar då den andra och det hela förvärras successivt.

Spänningshuvudvärk kan höra ihop med många andra tillstånd i kroppen och livssituationen i allmänhet. Hur det fungerar på jobbet och hemma, hur mycket fysisk aktivitet, vila, sömn får man osv. Har man rätt styrka på glasögon, ergonomi på arbetet eller skola, finns det någon allergi eller överkänslighet, brist på näringsämnen, vitamin eller hormon, blodtrycksproblem etc etc. Till skillnad från migrän finns det vis spänningshuvudvärk en möjlighet att helt bli av med sina besvär, om man får rätt behandling och kan påverka sin situation.

 

Spänningshuvudvärk

Behandling av spänningshuvudvärk hos Rehdo i Uddevalla

De allra flesta hanterar sin tillfälliga (episodiska) spänningshuvudvärk med enkla friskvårdsåtgärder. En promenad, se över sömnen, dricka extra vatten och varva ner på olika sätt räcker ofta. Receptfria läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprufen kan tas men ska helst inte tas regelbundet.

Så här kan du minska risken för spänningshuvudvärk:

 • försök att minimera stress och psykiska påfrestningar
 • var noga med goda sömnrutiner
 • prioritera fysisk aktivitet. En kortare promenad kan räcka.
 • ta en paus och rör på dig när du har suttit stilla länge
 • prova avslappningsövningar
 • drick vatten för att undvika vätskebrist.
 • reflektera hur vardagen ser ut och om det är någon förändring som bör och kan göras.

När bör jag söka vård?
Sök vård om du har återkommande, långvarig eller konstant huvudvärk. Sök vård akut om du får plötslig och kraftig huvudvärk eller om du har ont i nacken och feber i kombination med huvudvärk. Det gäller även huvudvärk med ansiktsförlamning eller talsvårigheter. Har du huvudvärk och samtidigt svårt att hålla dig vaken behöver du också vård omedelbart.

 

Botox (Botulinumtoxin) mot spänningshuvudvärk i Uddevalla

Vid konstaterad återkommande och besvärande spänningshuvudvärk, där de vanliga åtgärderna inte räcker till, kan vi på Rehdo hjälpa till att komma vidare. Injektioner med botulinumtoxin ger avslappning i injicerade muskler och man kan inte spänna musklerna på samma sätt.

Värken blockeras dessutom och man kan lättare slappna av och orka ta tag i sin träning och göra roliga saker, vilket hjälper till ytterligare.
Man behöver inte lika mycket botulinumtoxin som vid migränbehandling.

Läkemedlet är inte subventionerat av Läkemedelsverket vid spänningshuvudvärk så man kan inte få medicinen på recept.

Kostnaden blir därför som vid en skönhetsbehandling, 3500:- per gång.

Effekten på nerverna är tre månader men muskelavslappningen kan sitta i längre. Man kan upprepa behandlingen efter tre månader tidigast men efter några gånger brukar de flesta glesa ut behandlingen då det inte behövs lika mycket. Man bör fortsätta vara vaksam en tid med sin friskvård så man inte trillar dit igen.

Boka tid för behandling av spänningshuvudvärk med botox i Uddevalla

Du kan också ringa oss på 076-766 55 05 eller e-posta till susanne@rehdo.se