Bruxism behandling Göteborg
Bruxism, tandpressning eller tandgnissling är ett medicinskt tillstånd där man gnisslar eller pressar tänderna, oftast kopplat till stress, ångest eller felaktig tandställning.
Många som lider av bruxism, tandpressning eller tandgnissling, är inte alltid medvetna om sitt beteende. Bruxism kan ha flera orsaker, som stress, ångest, felaktig tandställning, sömnrelaterade andningsproblem eller biverkningar från vissa mediciner.
Om det inte behandlas kan bruxism på sikt orsaka tandfrakturer, slitage på emaljen, ökad tandkänslighet och i värsta fall till och med tandförlust.
Behandling av bruxism med botox i Göteborg?
Bruxism, även känt som tandpressning eller tandgnissling, kan effektivt behandlas med botox. Detta tillstånd, som ofta orsakas av stress, ångest eller felaktig tandställning, kan över tid leda till tandfrakturer, slitage på emaljen och ökad känslighet.
Genom att injicera små mängder botox i käkmusklerna kan muskelaktiviteten reduceras, vilket minskar spänningar och pressning av tänderna. Botox hjälper till att avslappna musklerna utan att påverka förmågan att tugga eller tala. Behandlingen är snabb och effektiv, och ger lindring i flera månader, vilket förebygger ytterligare skador på tänderna och förbättrar livskvaliteten för de som lider av bruxism.
Fördelar med botox som behandling mot Bruxism
Botox har blivit ett alltmer populärt alternativ för behandling av bruxism, särskilt för patienter som inte har upplevt tillräcklig lindring med bettskenor eller andra traditionella metoder. Genom att injicera botulinumtoxin direkt i käkmuskulaturen blockeras de nervsignaler som får musklerna att överaktivera, vilket i sin tur minskar pressandet och gnisslingen av tänderna.
Denna metod erbjuder en snabb, icke-kirurgisk lösning med relativt omedelbara resultat. Patienter rapporterar ofta en minskning av smärta i käkar och huvud samt en lindring av andra symtom inom bara några dagar efter injektionen. Botox kan också förebygga långsiktiga skador på tänderna, som exempelvis emaljslitage och tandfrakturer.
För de som lider av kronisk bruxism kan återkommande behandlingar varje 3-6 månader vara en effektiv strategi för att hantera symtomen och bibehålla en bättre livskvalitet.
Boka bruxismbehandling!
Du kan också ringa oss på 076-766 55 05 eller e-posta till susanne@rehdo.se
Vad bör du tänka på inför behandling av bruxism?
Innan du påbörjar en behandling för bruxism är det viktigt att först få en korrekt diagnos. Diskutera med din tandläkare eller specialist för att identifiera orsaken bakom ditt tillstånd och utforska olika behandlingsalternativ som kan passa just dig. Det kan vara bra att även identifiera möjliga utlösande faktorer, som stress eller ångest, för att få en helhetsbild.
Se till att vara medveten om eventuella biverkningar av de behandlingar du överväger, samt överväg kostnader och om behandlingen täcks av försäkring. Om du funderar på att gå till en specifik specialist, sök referenser och recensioner för att säkerställa deras kompetens.
Regelbunden uppföljning efter behandlingsstart är också viktigt för att bedöma behandlingens effektivitet och vid behov justera planen.
Vanliga frågor och svar om bruxism!
Vad är bruxism?
Vilka är de vanligaste orsakerna till bruxism?
Hur vet jag om jag har bruxism?
Vilka långvariga effekter kan bruxism ha på tänderna?
Finns det behandlingar för bruxism?
Kan botox hjälpa mot bruxism?
Hur relaterar stress till bruxism?
Är bruxismbehandling täckt av försäkring?
Kan barn ha bruxism?
Vad är en bettskena?
Så här säger våra kunder om oss!
Vi som jobbar på Rehdo!
Dr Patrik Säterö
Jag startade min verksamhet 2009 för att kunna använda mina färdigheter från både sjukgymnast- och läkaryrket och har sedan 2014 arbetat heltid med att hjälpa personer i rehabilitering efter neurologiska skador och sjukdomar, då jag såg ett behov av mer vård än vad den offentliga sjukvården ofta kan erbjuda.
Sjuksköterska Susanne Meyer
Sedan 2019 har jag arbetat på Rehdo med injektionsbehandlingar, främst hyperhidros, migrän och estetiska behandlingar. Tre dagar i veckan träffar ni mig på Rehdo, medan jag de andra två dagarna forskar på plastikkirurgen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Jag är legitimerad sjuksköterska sedan 2004.