De flesta däggdjur har kraftiga käkmuskler och det har varit viktigt i vår utveckling. Så som människan lever idag med mat som sushi och pannkaka behöver vi inte så stor tuggkraft och de är överdimensionerade.
Evolutionen kan ordna till det i framtiden men det tar ju lång tid. Om man har ett spänningstillstånd kan dessa starka muskler arbeta i onöda och de blir allt starkare. Ofta sker det på natten utan vår kontroll men kan även pågå när vi koncentrerar oss, ser på TV eller kör bil.
Orsaken är ofta någon form av stress, otillräcklig vila, smärta eller värk någonstans i kroppen, obalans i bettet eller bara en ovana utan känd bakomliggande orsak. Se texten om spänningshuvudvärk. Många har ömhet i käken på morgonen och har svårt att gapa ordentligt innan man mjukat upp käken. Tungan kan vara veckad efter att ha pressats mot tänderna och man kan ha ont i halsen då muskler och tungan som sitter fast där varit spända.
Tandläkaren kan se spår på tänderna att ytan slits oväntat fort och med tiden kan sprickor djupt ner i tänderna uppstå. Ofta utrustas man med en bettskena för att skydda tänderna. Om man accepterar den ger den ett bra skydd men man kan fortfarande bita lika hårt och ibland tom mer, när man ska sova med något i munnen. Omkring en av tio vuxna har besvär med tandgnissling, tandpressning eller har smärta i käklederna.
Det är relativt vanligt att små barn gnisslar tänder, men det brukar ofta gå över eller minska runt sjuårsåldern. Detta har att göra med den normala bettutvecklingen och att nya tänder växer fram. Det kan vara bra att kontakta en tandläkare om du känner oro för att ditt barn har kraftig tandgnissling när hen sover eller klagar på huvudvärk eller smärta från tänderna.
Vid bruxism kan man uppleva symtom som exempelvis:
- Spänningshuvudvärk eller värk i nacke och axlar.
- Sömnproblem hos dig och din partner.
- Inflammationer i tandköttet och i värsta fall lösa tänder.
- Värk i käken när du gapar eller tuggar.
- Knäppande ljud från käklederna, vanligtvis när du öppnar/stänger munnen.
- Svårigheter att gapa stort.
- Att du känner dig trött i käkmusklerna eller har ont, nästan som träningsvärk.
- Diffus värk eller ömhet i en eller flera tänder. Det är vanligt att smärtan flyttar sig mellan tänderna.
- En dov, molande värk i tinningen eller över pannan, vanligtvis känner du av det redan när du vaknar.
- Uppkomst av tandsprickor som gör att det kan ila, ömma eller ge värk i tanden.
- Trasiga lagningar.
- Ovanliga besvär är yrsel, öronvärk eller tinnitus.
Ofta är det en tandläkare som vid en vanlig tandundersökning upptäcker att du gnisslar eller pressar tänder. Det finns olika orsaker för slitage av tänderna och därför ställer tandläkaren frågor kring exempelvis kost, läkemedel och stress. Man undersöker käksystemets funktion för att ta reda på om du pressar tänderna och man kan mäta hur snabbt tänderna slits.
Tandläkaren vill även kontrollera:
- Hur stort du kan gapa.
- Eventuella förändringar på tungan eller insidan av kinden.
- Hur kontakten med tänderna ser ut när du biter ihop.
- Hur kontakten mellan käkarna är när underkäken glider i sidled och framåt.
Behandling vid tandgnissling och tandpressning (bruxism)
En bettskena är ett vanligt hjälpmedel för att skydda alla tänder mot gnissling och hindra att du pressar ihop tänderna på natten. Bettskenan är anpassad efter dina egna tänder och kan provas ut av en tandläkare. Det finns även bettskenor som går att köpa på exempelvis apotek. Bettskenan har du i munnen när du sover. Det varierar från person till person hur länge en bettskena behövs. I vissa fall krävs en bettjustering och det kan till exempel vara en gammal sliten fyllning som behöver jämnas till.
Träningsprogram
Tandläkaren kan ge träningsprogram med speciella rörelser för underkäken som gör att käkmusklerna slappnar av och blir samordnade. Detta brukar ha god effekt på muskler och käkleder. Det tar några minuter att göra rörelserna och du ska göra dem några gånger om dagen. Målet är att kunna ge patienten en mer individanpassad behandling.
Spänningar i käkleder och käkmuskler kan ge smärta i nackmuskler och kring skuldrorna och då kan du behöva behandling av en fysioterapeut. Även akupunktur har visat effekt vid långvariga smärtor i käkmusklerna.
Botulinumtoxin vid bruxism
Om de första åtgärderna inte räcker till för att komma till rätta med tandpressningen kan man komplettera med injektion av botulinumtoxin. Det blockerar nervernas koppling till musklerna och även om hjärnan vill spänna musklerna så blir de inte lika spända. Effekten sitter i tre månader och musklerna blir lite svagare och tunnare. Man brukar uppleva det som en befriande avslappning i hela huvudet. Många andra muskler som vi inte injicerar i kan också slappna av då de följer vad den starkaste tuggmuskeln gör.
Man kan notera att man blir svagare i bettstyrkan men det brukar inte utgöra något problem i vardagen. Om man äter en seg biff eller gammal baguette kan man få kämpa lite men egentligen blir ju muskelstyrkan snarare normaliserad av behandlingen, efter att ha varit överdriven innan. En del märker att man blir lite smalare i ansiktet. Den stora tuggmuskeln sitter utanför käken och när den blir lite tunnare påverkas profilen av ansiktet. En del uppskattar det, andra trivs inte med det och då får man anpassa behandlingen efter det.
Ofta kombineras käkbehandling med behandling av spänningshuvudvärk, med injektioner i panna, hårbotten och nacke. Behandling av bruxism subventioneras inte av Läkemedelsverket och man kan inte få medicinen på recept utan det blir som en skönhetsbehandling där man får betala för läkemedlet också.
Vand kostar en behandling av bruxism med botox?
På Rehdo kostar enbart behandling av bruxism 2000:- och kommer man överens om behandling av övriga punkter mot spänningshuvudvärk också blir det totalt 3300:-.
Boka tid för behandling av bruxism
Använd formuläret nedan för att skicka in en bokningsförförfrågan. Du kan också ringa oss på 076-766 55 05 eller e-posta till susanne@rehdo.se